ЕС е установил рекорд при износа на зърно

 

Според оценка на Европейската комисия, през 2013 – 2014 МГ от ЕС са експортирани рекордно количество зърно – 42 млн. тона. Износът на мека пшеница е нараснал до 29 млн. тона (+43% в сравнение със средното ниво за последните пет години), на ечемик до 8,5 млн. тона (+32%).

 

Износът на зърно се увеличава както в традиционните направления (страни от Северна Африка и Саудитска Арабия), така също и за страни от Азия (Иран и Южна Корея).

 

Най-големите износители на европейско зърно остават Франция и Германия. Непосредствено след тях се нареждат Румъния и Литва.

 

Крайните запаси от зърно в ЕС през миналия сезон нарастват с 4,7 млн. тона до 32,5 млн. тона. Въпреки ръста, запасите остават с 24% по-малки от средното ниво за последните пет години.

 

През текущият сезон европейските фермери ще приберат отново добра реколта от зърнени култури – 303 млн. тона зърно, което е над резултата от 2013г – 302 млн. тона и е с 6% по-високо от средното ниво за последните пет години. Ако прогнозата се реализира, ЕС ще има възможност да запази високото ниво на износа, като същевременно увеличи запасите от зърно въпреки нарасналото вътрешно потребление.