Рабобанк понижава прогнозата си за световните цени на зърното

 

Рабобанк е понижила прогнозата си за фючърсните цени на царевицата, пшеницата и соята. Причина за това са добрите посеви от тези култури в САЩ – увеличени засети площи и запаси. Също така оптимистичните прогнози за реколтата от зърно в Китай е причина за промяната.

 

През текущото тримесечие стойността на царевицата в Чикаго ще бъде 4,2 USD/бушел (165 USD/тон), което е с 0,45 USD/бушел (17,7 USD/тон) по-малко от предходните очаквания. През четвъртото тримесечие стойността на царевицата ще се понижи до 4,07 USD/бушел (160 USD/тон).

 

Добрата реколта от пшеница и намаленото и търсене от вносители, включително Китай и страни от Северна Африка, понижават цената на червената мека пшеница в Чикаго до 5,6 USD/бушел (206 USD/тон), което е най-ниската цена за последните четири години. Предходната прогноза за цената в текущото тримесечие е била 6,2 USD/бушел (228 USD/тон).

 

Предлагането на висококачествена пшеница е значително по-малко, което оказва подкрепа на цената и. Твърдата пшеница в Канзас ще струва 7 USD/бушел (257 USD/тон).

 

Прогнозата за цената на соята е понижена с 1,6 USD/бушел (58,8 USD/тон) до 13 (478 USD/тон) USD/бушел през текущото тримесечие. През периода октомври – декември 2014г цената ще бъде 11,2 USD/бушел (412 USD/тон).