ЕС може да заеме първо място в света при износа на пшеница

 

През следващият сезон ЕС вероятно ще заеме първо място по износ на пшеница изпреварвайки САЩ. Високата стойност на фрахта ще помогне на европейските износители да затвърдят позициите си в Близкия Изток и страните от Азия.

 

Увеличените транспортни разходи понижиха продажбите на американска пшеница в Египет през изминалия сезон. Износът на пшеница от САЩ за Иран е намален по политически причини като от това се възползва Германия. Иран закупува пшеница от САЩ в краен случай.

 

В страни, където преди лидер по доставки са били САЩ, сега господстват ЕС, Украйна и Русия. Дори и на пазар като Йордания, където САЩ са заемали почти 100% от пазара, сега борбата с Черноморското зърно е голяма.

 

В началото на осемдесетте години на миналия век САЩ са експортирали 48 млн. тона пшеница годишно. В последствие износът намалява, като част от американските фермери започват отглеждането на царевица и соя.

 

Броят на големите износители от ЕС се увеличава с още един – Румъния. През последните години страната увеличава износът на пшеница и става един от основните доставчици за Египет. 

 

След като САЩ губят пазарите в Близкия Изток, следваща арена на жестока конкуренция ще бъдат пазарите в азиатските страни. Там американската пшеница също губи пазари след агресивното представяне на европейската пшеница и тази от Черноморския регион.

 

Пшеницата от САЩ се чувства комфортно на пазарите от Латинска Америка, Югоизточна Азия и Югозападна Африка, които имат и добър потенциал. Американската пшеница има лоялни клиенти, които не се смущават да заплащат малко по-висока цена, за да я придобият. Според прогноза на USDA, през 2014 – 2015 МГ ЕС ще експортира 28 млн. тона пшеница при 30 млн. тона в текущия сезон, а САЩ 25,2 млн. тона (32,1).