Румъния и България ще приберат добри реколти от мелничарска пшеница

 

Румъния и България ще приберат добри реколти от пшеница въпреки продължителните валежи в Дунавската равнина.

 

През миналана година Румъния е произвела 7,4 млн. тона пшеница, което е втори най-добър резултат за последните 40 години. Благодарение на това Румъния беше един от основните конкуренти на Украйна и Русия при експорта на пшеница за Египет.

 

Голямата реколта и доброто качество на пшеницата през текущия сезон, а също така и силното търсене са позволили да се установи нов рекорд за износ на пшеница от ЕС, който според данни на USDA достига 30 млн. тона (+33% спрямо 2012 – 2013 МГ).

 

Сега продължителните валежи ще повлияят на качеството на зърното, но се очаква голяма част от него да бъде с мелничарски показатели. Влагата в него ще бъде 12,5 – 13%, което е в нормите на Египет. От друга страна Египет промени изискването за влага от 13% на 13,5%.

 

Жътвата на пшеницата в Румъния ще започне през следващата седмица. Добивите се очакват на нивото от 2013 година, като само в южните части на страната се очаква те да са по-ниски. Според Toepfer реколтата ще нарасне с 3,4% спрямо 2013г, а за България тя ще бъде 5,17 млн. тона.

 

Според данни на Насионалната асоциация на производителите на зърно в България, ако в следващите три седмици няма валежи и температурите не са прекалено високи, 70 – 80% от пшеницата в страната ще бъде с добро качество. Според МЗ на България, реколтата ще достигне 5 млн. тона при 4,7 млн. тона през 2013 година.

ZarnoBorsa19 Юни, 2014