ABARE прогнозира понижение световните цени на пшеницата през новия сезон

 

През 2014 – 2015 МГ световните цени на пшеницата ще се понижат според прогноза на ABARE. Индикативната цена на пшеницата (US no. 2 hard red winter, fob Gulf) ще бъде на средно ниво от 300 USD/тон, което е със 17 USD/тон по-малко от текущата година.

 

Понижението ще бъде по-малко от очакваното. През март прогнозата е била за цена от 285 USD/тон. Промяната е инициирана под влияние на по-лошите условия за развитие на посевите в Украйна и САЩ.

 

Световното предлагане на пшеница през следващия сезон ще остане на високо ниво – 888 млн. тона. Намаленото производство на пшеница от 712 млн. тона на 696 млн. тона ще бъде компенсирано изцяло от по-високите начални запаси през новия сезон. Според ABARE запасите ще нараснат до 193 млн. тона, което е с 11% повече от текущия сезон.

 

Производството на пшеница в света ще се понижи с 2% до 696 млн. тона, в т.ч. намаление ще има в САЩ, Канада, Австралия и страните от Черноморския регион. Ръст на производството ще има в ЕС, Аржентина и Индия.

 

Световната търговия ще бъде по-малко активна от текущия сезон поради по-малките покупки от страна на Китай. Експортът на американска пшеница ще се понижи до 26 млн. тона (-20%), на европейска до 27 млн. тона (-12%). Износът на пшеница от Австралия остава стабилен – 19 млн. тона. Русия ще изнесе 18 млн. тона пшеница, а Украйна 8 млн. тона.