Азия е готова за по-големи покупки на черноморска пшеница

 

Азиатските вносители могат да увеличат покупките на пшеница от Украйна и Русия поради добрите реколти, които се очакват там. Индонезийски мелничари вече са закупили 125 000 тона руска пшеница. Купувачи от Малайзия, Виетнам и Южна Корея също са сключили редица контракти за доставка на черноморско зърно от новата реколта.

 

Руските и украински износители продават пшеница от новата реколта на по-ниски цени от конкурентите – Австралия и САЩ. Експанзията на черноморското зърно може да бъде ограничена от голям експорт от ЕС към страните от Близкия Изток и Северна Африка.

 

Руска пшеница с протеин 12% е била продадена в Индонезия с цена 290 – 295 USD/тон C&F, което от производител в България и Румъния е 220 – 225 USD/тон. Аналогично предложение от Австралия и САЩ е било с цена 310 – 320 USD/тон, а индийска пшеница с цена 305 USD/тон.

 

Единодушно се смята, че експортът от Украйна няма да бъде нарушен. Всяка година страни от Азия закупуват около 1 млн. тона черноморска пшеница. През новия сезон се очаква обемът да е по-голям.

 

Австралийски износители смятат, че те могат да се конкурират с пшеница от Украйна и Русия при условия, че разликата в цената е не повече от 20 – 30 USD/тон в тяхна полза. Тогава купувачите ще бъдат съгласни да платят тази премия за по-добро качество. Сега разликата в цените е 60 – 70 USD/тон.

ZarnoBorsa03 Юни, 2014