Цените на маслените култури през 2014 – 2015 МГ ще се понижат съществено при добра реколта от маслени палми

 

Според анализ на Oil World, средногодишните цени на маслените култури през 2014 – 2015 МГ може да се понижат съществено спрямо 2013 – 2014 МГ. Подобен извод може да се направи след оценка на бъдещата реколта от маслени култури.

 

Съвкупните маслени запаси през новия сезон ще са с над 35% по-големи от текущия сезон. Значителното разширение на посевните площи от маслени култури и добрите метеорологични условия във водещите производствени райони ще обезпечи рекордни реколти от соя в САЩ, Бразилия и Аржентина, а също така в Китай, Индия и Парагвай.

 

В частност рекордната реколта от соя през 2014 – 2015 МГ се очаква и в Украйна. Дори при очаквано повишено потребление на соя в Китай и ЕС, световното производство значително ще превиши потреблението. Ако се визира световният маслен пазар, средните цени на соята ще се понижат през новия сезон до 395 USD/тон EXW при 481 USD/тон EXW през 2013 – 2014 МГ. В определени райони на света ще има специфика при движението на цените, но тя няма да бъде съществено изключение от общата тенденция. Износът на соя от Украйна ще се повиши на фона на по-голямо търсене от страните в ЕС и квотата за безмитен внос.

 

Значително влияние върху масления сектор може да окаже реколтата от маслодайни палми поради голямото възможно влияние на природното явление Ел Ниньо в района на Югоизточна Азия. Вероятността за това явление се оценява на над 70% през летните месеци. Влиянието върху реколтата може да се измерва в десетки процента понижение. Над 86% от световното производство на палмово масло се пада именно на този регион, а палмовото масло е едно от водещите масла в сектора.

 

В случай на такъв сценарий, цената на палмовото масло може да нарасне от настоящите 777 USD/тон FOB, до 1 088 USD/тон FOB през есента на 2014 година. Така промяната цената на палмовото масло ще се отрази верижно и върху другите масла по света.

ZarnoBorsa02 Юни, 2014