Американското министерство на земеделието отново коригира нивото на крайните запаси от царевица

   Запасите от царевица в САЩ вълнуват не само американските граждани, но и износителите и вносителите на царевица по целия свят.

   От производството на американската царевица,  зависят цените на тази  култура на световния пазар на зърно. Затова и информацията за нейните запаси, също има важна роля.

   Миналата седмица, американското министерство на земеделието отново коригира запасите от царевица в края на текущата пазарна година. Държавните запаси са на минималното си ниво от 1996 г., но новите прогнози се различават от прогнозите през последния месец и са значително намалени.
 
   В края на август, американските запаси от царевица ще бъдат на ниво от 675  милиона бушела, което представлява 5% от общото потребление на тази култура в страната. За поредното намаляване на запасите, експертите до голяма степен обвиняват етаноловата индустрията, при която потреблението на царевица се увеличава с 1%, което възлиза на 5 млрд. бушела.

   Общо, за производство на етанол в годината отиват повече от 40% от царевичната реколта в страната. Американското министерство на земеделието също заяви, че до края на август не се предвижда промяна в прогнозираните запаси. Основната причина е намаляването на търсенето от страна на  животновъдството с 1%, до 5,15 милиарда бушела.

   Експерти твърдят, че поредното коригиране на запасите от царевица в САЩ, ще увеличи нейната цена. Повишаване на цената на царевицата ще се отрази на цената на много стоки в супермаркетите, тъй като царевицата е основна съставка на повечето продукти, като се започне от безалкохолните напитки и се  завърши с месото.

 

ZarnoBorsa11 Апр, 2011