Индия: Прогнозата за реколтата от пшеница е понижена с 2 млн. тона

 

FAS USDA понижава прогнозата си за реколтата от пшеница в Индия от 96 млн. тона на 94 млн. тона. Засетите площи са преразгледани в понижение от 315 млн. декара на 306 млн. декара, а добивите са по-ниски от очакваните поради несвоевременните валежи.

 

Фермерите от щатите Пенджаб и Харяна вече са приключили с прибирането на новата реколта. В щатите Утар – Прадеш, Бихар, Западна Бенгалия и други, жътвата все още продължава.

 

Според търговци, индийски частни компании вече изнасят зърно от новата реколта. Закупени са 1,2 млн. тона пшеница с доставка до края на юни при цена 276 – 282 USD/тон FOB.

 

Индийската пшеница сега има висока конкурентоспособност, но ситуацията може да се промени през юли, когато на пазара ще се появи новата реколта от Черноморския регион. Според очакванията на FAS USDA, износът през текущия сезон ще бъде 3 млн. тона, което  едва пъти по-малко от 2013 – 2014 МГ.

 

Индия може да увеличи износа на царевица основно за страните от Югоизточна Азия. Шансовете за това са възникнали във връзка с очакванията за ниска реколта от царевица в Украйна поради сушата, икономическите и политически проблеми в страната.

 

Сега експортните цени на индийската царевица са с 10 – 15 USD/тон по-ниски от южноамериканските (Бразилия и Аржентина) при доставка във Виетнам, Индонезия и Малайзия.

 

Индия се явява най-голям доставчик на царевица за Югоизточна Азия, като експортната цена сега е 235 USD/тон FOB. В следващите 2 – 3 месеца се очаква Индия да изнесе около 600 000 тона царевица.

 

Лятната реколта в Индия може да се сблъска с неустойчиви метеорологични условия. Поради очакваното явление Ел Ниньо е възможно да се получи силно засушаване.

ZarnoBorsa08 Май, 2014