Rabobank повишава прогнозата си за световните цени на зърнените култури, но понижава на соята

 

Rabobank е повишила прогнозата си за световните цени на зърнените култури през текущия сезон, но понижава цените на соята, които се очакват под 440 USD/тон. В дългосрочна перспектива цените на маслените култури ще имат низходяща динамика.

 

Rabobank очаква запазването на високата волатилност на цените по световните пазари и в следващите седмици. Това на първо място е свързано с неопределеността на прогнозите за времето в САЩ и Бразилия, а също така и в възможността за спиране износа на зърно от Черноморския регион.

 

Непредсказуема е метеорологичната обстановка в Азиатско – Тихоокеанския регион и зараждащото се явление Ел – Ниньо. Съчетаването на няколко проблема в различни части на света може да доведе до съществен ръст на световните цени на земеделска продукция в края на 2014г и началото на 2015 година.

 

Прогнозира се, че цената на царевичните фючърси в Чикаго ще се повиши с 15,75 USD/тон до 197 USD/тон. През първото тримесечие на 2014г стойността на царевицата на Чикагската стокова борса се прогнозираше на 161,4 USD/тон, а през първото тримесечие на 2015г цената е 204,3 USD/тон. Експертите не очакват сериозни проблеми с царевицата в САЩ през следващите седмици и поради това цената ще е стабилна. Експертите смятат, че площите с царевица в САЩ ще надвишат настоящата прогноза на USDA с 0,8 млн. декара, а темповете на засяване се очакват около средните за последните години.

 

Прогнозата за цената на пшеницата през текущото тримесечие е увеличена с 40,45 USD/тон до 257,2 USD/тон. Предполага се, че сушата в САЩ ще нанесе значителни щети на реколтата, като с това цените на пшеницата ще се повишат. Влияние върху пазара ще окажат събитията в Украйна. При съвкупността от всички фактори, цената на пшеницата през четвъртото тримесечие на 2014г ще достигне 220,46 USD/тон.

 

Цената на соята в Чикаго за периода юли – септември е съществено повишена поради ниските запаси от културата в САЩ. Предполага се, че вносът на соя от Бразилия няма да е достатъчен за избягване ръста на вътрешните цени. Цената на соята за този период е повишена със 73,5 USD/тон до 514,5 USD/тон. През последното тримесечие на годината, цената на соята в Чикаго ще се понижи до 440 USD/тон в следствие на провежданата жътвена кампания. В началото на 2015г цената са соята ще се повиши до 460 USD/тон.