Експерти понижават прогнозата за реколтата от зърно в Русия и Украйна

 

Френската агенция Agritel намалява прогнозата за реколтата от черноморско зърно поради сушата, политическата и икономическа криза в Украйна.

 

Правителствата на Русия и Украйна полагат усилия пролетната кампания да бъде финансово осигурена, но въпреки това достъпът до кредити на земеделците е силно намален, а условията много утежнени.

 

Анализаторите от агенцията намаляват производството на царевица в Русия, Украйна и Казахстан с 3,9 млн. тона до 33,1 млн. тона, което е с 14,2% по-малко от предходния сезон. Реколтата от украинска царевица може да се понижи със 17,6% спрямо 2013 година в следствие на ситуацията сега в страната. Бъдещата реколта от царевица силно ще зависи от валежите през април, защото те може да променят плановете на земеделците относно площите с културата.

 

Недостигът на влага негативно ще се отрази на посевите от зимни зърнени култури. През последните шест месеца валежите са били с 50% под нормата, а в следващите две седмици значителни такива не се очакват.

 

Прогнозата за реколтата от пшеница в Русия, Украйна и Казахстан е била понижена до 81,5 млн. тона, почти 4 млн. тона по-малко от февруарската прогноза. В резултат на това производството на пшеница в тези страни ще бъде с 9% по-малко от 2013 година. Украйна ще прибере 18,4 млн. тона пшеница (-16,5%), Русия 48,1 млн. тона (-7,8%).

 

Argitel също така намалява прогнозата от черноморски ечемик до 25,4 млн. тона (-4%).

ZarnoBorsa17 Апр, 2014