ЕС: Топлото време е ускорило развитието на зимните зърнени култури

 

През първата половина на април в Европа се запазва топло време според доклад на MARS. Благодарение на добрите условия развитието на посевите изпреварва нормата за това време на годината. Сеитбата на пролетниците се провежда в кратки срокове.

 

В Германия, Унгария, Беларус, Украйна и централната част на Русия количеството на валежите през разглеждания период е било недостатъчно. Валежите са били под нормалните и в източните части на Франция, страните от Бенелюкс, някои райони на Италия, южните части на Испания и Западна Турция. Засега обаче дефицит от влага в тези райони не се наблюдава, но проблеми може да се наблюдават при продължаваща липса на валежи.

 

В Полша, Прибалтика и Румъния топлото време е било благоприятно за развитие на посевите и образуване на листна маса.

 

На Пиринейския полуостров природните условия са били в нормите с изключение на обилните валежи в южните части на Португалия.

 

Средните добиви от зърнени култури в ЕС през новия сезон може да достигнат 525 кг/декар, което е малко под резултата от 2013 година, но е доста над средното ниво за последните пет години. Средните добиви от мека пшеница в ЕС – 28 ще бъдат 573 кг/декар (582 и 558), от ечемик 461 кг/декар (484 и 449), от царевица 703 кг/декар (666 и 684).