Черноморските страни ще се окажат печеливши от намалените мита за внос на пшеница в Мароко

 

Мароканските мелничари и вносители са се обърнали с молба към правителството за увеличаване срока, през който ще действа нулевото мито за внос на мека пшеница.

 

Мароко силно зависи от вноса на пшеница, като през текущия сезон той може да достигне 2,5 млн. тона. Правителството на страната регулира вноса като повишава митото в периода за реализация на вътрешното производство и го намалява след това. Обикновено доставките на пшеница се провеждат в периода октомври – май. През текущия сезон той стартира през януари.

 

Зърнената федерация на Мароко и Мароканската федерация на мелничарите е предложила на правителството да закупуват 50 – 60% от предлаганата от фермерите пшеница на пазара.

 

Ако правителството одобри предложението за митото, това ще повлияе върху позициите на френските доставчици и ще подпомогне черноморското зърно да закрепи позициите си в Мароко. В началото на сезона черноморските страни предлагат големи обеми пшеница на ниски цени. Френската пшеница става конкурентна след намаляване предлагането на черноморските пшеници.

 

Френските износители са обезпокоени от това, че мароканските купувачи предпочитат черноморската пшеница поради по-ниската цена и доброто и качество. Руската пшеница вече се използва като основна при смесването за производство на брашно.

 

През миналия сезон в Мароко са внесени 3,03 млн. тона мека пшеница, в т.ч. от Франция 1,29 млн. тона, от Украйна 0,76 млн. тона, от България 0,2 млн. тона, от Русия 0,18 млн. тона, от Румъния 0,14 млн. тона. Очаква се, че през следващият сезон френската пшеница ще заеме 50% от вноса в Мароко.

ZarnoBorsa08 Апр, 2014