През текущият сезон вносът на царевица в Китай ще бъде по-малък от 3 млн. тона

 

През текущия сезон, който завършва на 30 септември, Китай ще внесе под 3 млн. тона царевица според прогноза на COFCO. Прогнозата на USDA е за внос от 5,0 млн. тона при 2,3 млн. тона в предходната година.

 

Сега търсенето на фуражно зърно в Китай е понижено поради вълната от птичи грип, което намалява необходимостта от внос.

 

Негативно влияние върху импорта оказва и масовия отказ от внос на ГМ сорт царевица от САЩ. През последните четири месеца са върнати 887 000 тона американска царевица по тази причина.

 

През миналата седмица Китай закупува от САЩ царевица за първи път през последните два месеца въпреки неразрешеният спор около ГМ сорт MIR162. Покупката е озадачила търговците след отказите за внос на редица партиди през последните месеци и високите запаси от царевица в Китай. Сега резервите се оценяват на около 60 млн. тона след по-малкото търсене в следствие на птичия грип и забавеният икономически растеж. За седмицата до 13 март вносът на царевица в Китай е бил 69 476 тона. Според други намализатори общият внос за сезона ще бъде 4,0 млн. тона, от които 1,392 млн. тона все още не са доставени.

 

През 2013 – 2014 МГ, според данни на CNGOIC, вносът на рапица в Китай ще достигне 4,3 – 4,5 млн. тона при 3,3 млн. тона в предходната година. Причина за ръста са по-евтините доставки от Канада и нарастващия капацитет за преработка на маслени култури в Китай. В близко време Пекин планира да продаде част от своите мощности за преработка на рапично масло, които се оценяват на 5 млн. тона.

ZarnoBorsa23 Март, 2014