В Канада се подобрява ситуацията във връзка с износа на зърно по железопътните магистрали

 

Обемът на железопътните превози на зърно в Канада през текущия месец значително нараства.

 

През текущият сезон канадските износители изпитват затруднения с експорта на зърно от пристанищата. Рекордната реколта от канадска пшеница и канола, а и студената зима са причина за масови неизпълнения на заявки за транспорт с вагони.

 

През изминалата седмица ситуацията има подобрение според данни на Western Grain Elevator Association.

 

Една от най-големите канадски железопътни компании Canadian National Railway, за последните две седмици е подавала средно по 4 320 вагона за транспорт на зърно при 2 964 вагона през февруари. Компанията е с намерение да съхрани тези темпове до началото на април, когато започва навигацията по реките в страната. След това вагоните ще се увеличат на 5 500 броя. Товароносимостта на вагоните транспортиращи зърно е 90 тона.

 

Втората най-голяма железопътна компания в Канада - Canadian Pacific Railway също отбелязва, че подава рекордно количество вагони за транспорт на зърно.

 

На 7 март правителството на страната задължи Canadian National Railway и Canadian Pacific Railway да удвоят обема на транспортираното зърно, който трябва да достигне 1 млн. тона седмично, което означава 11 000 вагона.

ZarnoBorsa20 Март, 2014