Кратки новини от света

 

Текущата година се явява една от най-дъждовните в историята на Великобритания според данни на Асоциацията на производителите на зърно в страната. Обилните валежи са довели до преувлажняване на почвата и наводнения. Въпреки капризите на времето, голяма част от посевите със зимни култури се намират в добро състояние. Топлото време е позволило на растенията да нараснат и през зимата, а загубите не надвишават 1%.

 

Оман е закупил 60 000 тона австралийска и канадска пшеници с доставка май – юни.

 

Новият министър по снабдяването на Египет ще промени ръководството на GASC. Промените се случват след обвиненията на част от персонала в корупция.

 

Запасите от царевица в Китай през текущия сезон ще бъдат 60 млн. тона според данни на Държавната информационна служба на Китай по зърнените и маслени култури. Съгласно данни от 10 март 2014г, запасите от царевица в страната са 54,66 млн. тона.

 

Южнокорейската компания MFG е закупила 60 000 тона соев шрот от Южна Америка.

 

Непрекъснатите валежи в зърнопроизводителните райони на Аржентина продължават да пречат при жътвата на царевицата в страната според данни на Зърнената борса в Буенос – Айрес. През изминалата садмица са ожънати само 2% от площите засети с царевица. Към 13 март са обработени 1,41 млн. декара с царевица, което е 4% от посевните площи. Изоставането от темповете на прибиране се увеличава до 8,4% (6,4% за седмица по-рано). Прибрани са 796 000 тона при среден добив 563 кг/декар.

ZarnoBorsa17 Март, 2014