В случай, че Русия остане изолирана, цената на пшеницата ще нарасне значително

 

На световния зърнен пазар се наблюдава тенденция към укрепване на цените в следствие конфликта в Украйна.

 

В началото на март международна изолация на Русия изглеждаше по-скоро като спекулация. В случай, че референдума в Крим е с резултат за присъединяване към Русия, тези спекулации ще бъдат на крачка от реалността.

 

В момента текат различни консултации за мерки насочени към намаляване конкатките с Русия от различни институции по света. Руснаците все така изказват мнение, че до санкции няма да се стигне, а ако въобще има нещо подобно, то ще е едностранно решение на определена страна.

 

Някои наблюдатели вярват, че Турция може да прекрати достъпа на плавателни съдове от и до руски пристанища в Черно море. Това ще наподоби руското ембарго върху експорта на пшеница през 2010 година. Определено ситуацията ще промени зърнените пазари в Близкия Изток и Северна Африка. Основна част от руското зърно се изнася през пристанища в Черно море и Азовско море, а от там през турските проливи. Трябва да се отбележи, че Русия изнесе голяма част от зърното си от началото на сезона до момента и сега и остава не много за износ. Все пак цените на зърното биха риагирали с повишение при подобно развитие на събитията.

ZarnoBorsa11 Март, 2014