Ел – Ниньо ще донесе горещини и ниска реколта в района на Азия

 

Австралийското метеорологично бюро прогнозира, че през следващите месеци в Тихия океан е възможна появата на природното явление Ел – Ниньо.

 

Индексът на южното колебание SOI, който се явява индикатор за развитието на Ел – Ниньо остава неутрален. В същото време температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан през последните седмици съществено се повишава. Климатичните модели показват висок риск от възникване на явлението Ел – Ниньо през текущата година с вероятност от 75% в края на 2014 година.

 

Подобни прогнози правят учени и от Центърът за климатични прогнози в САЩ, Националното управление по метеорология, климатология и геофизика в Индонезия, Японската метеорологична агенция.

 

Явлението Ел – Ниньо оказва силно влияние върху много страни в света, като обикновено е причина за ръст при цените на земеделската продукция.

 

Ако прогнозата се потвърди, Австралия, страните от Африка, Индонезия, Малайзия, Индия и други азиатски страни ще пострадат от силна суша, а страните от Южна Америка от прекомерни валежи. В Средният Запад на САЩ при Ел – Ниньо се очакват нормални метеорологични условия през летните месеци.

 

В зависимост от силата на Ел – Ниньо, текущата и по-вероятно следващата година ще бъдат особено топли.

ZarnoBorsa27 Фев, 2014