Бразилия е втори по големина купувач на американска пшеница

 

През 2013г САЩ са изнесли в Бразилия 3,48 млн. тона пшеница, което се явява най-високият показател за последните 30 години според данни на FAS USDA.

 

Традиционно Бразилия закупува пшеница от Аржентина. Доставките на аржентинска пшеница в Бразилия се извършват безмитно, защото страните са членове на MERCOSUR.

 

Поради слабата пшенична реколта в Аржентина през 2012 -2013 МГ, Бразилия е принудена да търси други доставчици. Премахнато е било митото от 10% при внос на пшеница извън страни членове на MERCOSUR.

 

Дяловете при вноса на пшеница в страната през миналата година са 48% за САЩ, 35% за Аржентина, 7% за Парагвай, 6% за Канада.

 

За САЩ Бразилия се превърна във втори най-голям купувач на пшеница. Първо място държи Китай, който е внесъл повече от 4 млн. тона пшеница.

 

Въпреки отново въведеното мито при внос на пшеница от страни извън MERCOSUR, след 1.01.2014г продължава активният внос на пшеница от САЩ. По-голямата пшенична реколта в Аржентина не увеличава нейният експортен потенциал и той остава нисък. Очаква се, че през април Бразилия отново ще премахне вносното мито за пшеница.

 

Според данни на FAS USDA, през сезона реколтата от пшеница в Бразилия ще бъде 5,3 млн. тона, което е със 17% повече от сезон 2012 – 2013 МГ. Вътрешното потребление на пшеница е около 11 млн. тона годишно. Бразилските мелничари смесват родна пшеница и внос, за да получат брашно с добро качество.

ZarnoBorsa25 Фев, 2014