Загубите на соя в Южна Америка ще са неизбежни

 

Съгласно прогноза на Oil World, през 2014г няма да е възможно да се избегнат загубите от соя в страните производителки от Южна Америка. Основна причина за този процес ще бъдат неблагоприятните природни условия, които сега се наблюдават в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Анализатори очакват, че ако до края на февруари и мачалото на март времето остане извън нормите, загубите ще се увеличат.

 

Сега над 1/3 от бразилския соев пояс изпитва остър недостиг на влага. Синоптиците прогнозират, че валежи няма да има до края на месеца, а температурите ще са високи. Проблемите са по-малко в бразилския щат Мато – Гросо, където на отделни места преваля, а добивите са достатъчно високи.

 

В Парагвай през последните 4 – 5 седмици също има засушаване, в резултат на което реколтата от соя може да намалее с 0,8 – 1 млн. тона.

 

В Аржентина сега се наблюдават перкомерни валежи, които замениха сушата през декември. В някои области валежите са 2 – 3 пъти над нормата.

 

Наводнения има и в Уругвай през последните седмици, което може да понижи реколтата с 10%.

 

Предвид всички особености на климата в различните страни, реколтата от соя в Южна Америка може да се понижи с 3 – 5 млн. тона до 156,1 млн. тона при 142,3 млн. тона година по-рано.

ZarnoBorsa13 Фев, 2014