Царевицата отново дръпна нагоре пшеницата

   В четвъртък, котировките на зърното на CBOT  Чикаго затвориха в зелената зона. Търговците дочакаха доклада на американското министерство на земеделието /USDA/,  в който е отразено по-голямо, отколкото се очакваше, намаляване на запасите от царевица през тази зима.

   Царевица на CBOT се увеличи с дневения лимит, веднага след като пазарът получи правителствените данни. На 1 март, по оценка на експертите, запасите се оказаха с  2,7% по-малко от очакваното от самите анализатори и 15% по-ниски в сравнение с миналата година. "Сега пазара може да се опита да отслаби търсенето", - каза Jim Gerlach, експерт от A/C Trading.

    Цените на пшеницата нараснаха рязко на фона на царевичното рали, макар че данните на правителственния доклад се оказаха "мечи" за пазара на пшеница. Ръстът на посевите с пшеница, в съответствие с прогнозите на анализаторите на министерството, се оказаха повече отколкото предполагаха участниците в сектора.

    Цената на пшеницата в ЕС, както в САЩ, показа значително увеличение. На настроението на участниците на пазара тук също повлияха  данните от отчета на USDA. Въпреки това, анализаторите смятат, че европейските трейдъри очакват дългосрочен ръст на цената на пшеницата и ще поддържат висока волатилност/нестабилност/ на пазара.