Слабата рубла повиши конкурентоспособността на руската пшеница

 

Русия се върна на световните пшенични пазари и изпревари конкурентите си възползвайки се от слабата рубла. След тримесечно прекъсване руската пшеница отново е търсена за покупки и намалява експорта от САЩ и Франция.

 

Като правило Русия изнася силно пшеница през първата половина на сезона. През периода октомври – ноември земеделците забавяха продажбите, което повиши вътрешните цени.

 

През последните седмици рублата силно отслабна спрямо докара, до най-ниското си ниво от март 2009 година. Това даде възможност руската пшеница да победи на последния търг организиран от GASC. Колебанията на руската валута са дали възможност да се понижи цената на пшеницата с 16 USD/тон FOB спрямо началото на 2014 година.

 

Търговци очакват, че Египет ще купи до края на сезона още 0,8 – 1,2 млн. тона пшеница. През първата половина на сезона Русия е експортирала 12,9 млн. тона пшеница, а през втората ще изнесе 3 – 4 млн. тона.

 

Трябва да се има предвид, че Русия ще се представя силно на пазарите до април поради ограничени ресурси в южната част на страната.

ZarnoBorsa05 Фев, 2014