Валутните проблеми на Аржентина може да повлияят на маслените пазари

 

Продължаващата валутна криза в Аржентина е парализирала търговията със соя в страната. В понеделник не е регистрирана нито една търговска сделка със соя на стоковата борса в Росарио. На фона на галопиращата инфлация в страната, земеделците са изгубили доверие в националната валута – песото. Само за последния месец стойността му се е обезценила с 20% спрямо американския долар.

 

Въвеждане на строги ограничения при търговията с чужда валута в Аржентина и старанието за поддържане на фиксиран курс спрямо долара е водило до значителни загуби за земеделците, защото паралелния курс е бил доста по-различен. Сега производителите отказват да продават продукцията си с цел предпазване от по-големи загуби. В условията на финансова нестабилност, фермерите предпочитат да задържат продукцията си, за да съхранят стойността на производството.

 

В петък правителството предприе мерки за стабилизация на валутата. Отслабени са ограниченията за търговия с чужда валута. Може да се предполага, че скоро фермерите масово ще предложат соята си за продан, което ще повлияе значително на световните маслени пазари.

 

Слабите темпове на износ са довели до това, че в края на 2013г запасите от соя в аржентинските земеделци са били почти 16 млн. тона – готови за продажба, а в същото време новата реколта вече зрее по полетата като тя ще бъде рекордно висока.

ZarnoBorsa29 Ян, 2014