Кратки новини от света

 

На 22 януари 2014г Тайванската асоциация MIPA е планирала да проведе търг за покупка на 60 000 тона царевица от САЩ с доставка през април. Всички предложения на участниците в търга са били отклонени.

 

Етиопия е обявила търг за покупка на 70 000 тона мелничарска пшеница.

 

Индийската държавна компания РЕС ще проведе два търга за продажба на мелничарска пшеница от държавните запаси. Планира се да бъдат породадени 120 000 тона пшеница.

 

На 23 януари аржентинските фермери са засели 29,7 млн. декара с царевица или 90% от планираните площи според информация на Зърнената борса в Буенос – Айрес. Година по-рано засетите площи са били 96,4% от плана. Очаква се през настоящия сезон площите с царевица да достигнат 33 млн. декара при 36,78 млн. декара година по-рано.

 

Група частни земеделски вносители от Израел са провели търг за покурка на 90 000 тона царевица с произволен произход, цена 229 – 231 USD/тон и доставка април – май.

 

Китай ще продължи да поддържа строгите си стандарти по отношение на ГМ култури предназначени за продоволствени цели. Това са данни на правителството на страната.

ГМО ще трябва да преминат щателни тестове преди да отидат при потребителите. Необходимо е да се получат гаранции за отстътвие на странични ефекти преди да бъдат разрешени за употреба.

Сега в Китай се отглежда най-много ГМ памук. Като хранителен продукт е разрешен за употреба само папая.

ZarnoBorsa27 Ян, 2014