Китай купува активно пшеница, за да използва понижението на цената

 

Китайските вносители активно закупуват пшеница с доставка през април като се стремят да използват понижението на световните цени.

 

Цените на пшеницата през последните месеци бързо се понижиха и сега се намират на най-ниското си ниво за последните 3,5 години.

 

Китайците сега записват покупки на американска и австралийска пшеница. От Австралия се готви покупка на 200 000 тона стандартна пшеница с доставка април- май.

 

През втората половина на миналата година Китай е внесъл пшеница в големи обеми поради проблеми със собствената реколта. Само през декември 2013г са внесени 388 990 тона пшеница основно от САЩ.

 

Според оценка на USDA за целия сезон ще бъдат внесени 8,5 млн. тона пшеница, което е 2,9 пъти повече от 2012 – 2013 МГ.

 

Китай и за в бъдеще с висока степен на вероятност ще продължи вноса на повече соя и царевица с цел удовлетворяване на вътрешното търсене. Потвърдени са плановете за постигане на самообезпеченост със собствено произовдство на минимум 90% от потреблението.

 

През тази година в някои части на страната ще се прекрати действието на системата за държавни запаси от соя и памук, като се експериментира система с целеви цени. Очаква се така да се регулират вътрешните цени и доходите на фермерите. Правителството ще компенсира фермерите с разликата между пазарните цени и целевите цени.

 

През 2013г в Китай са внесени над 90 млн. тона зърнени и маслени култури, от които 63 млн. тона соево-бобови култури.

ZarnoBorsa23 Ян, 2014