ЕС: Производителите на фуражи превключват от пшеница на царевица

 

Европейските производители на фуражи сега предпочитат да използват царевица при производството на фуражи вместо фуражна пшеница според последния доклад на Toepfer International.

 

Привлекателността на царевицата за производство на фуражи се обяснява със значително по-ниската и цена. През последните дни разликата им се поддържа в рамките на 20 EUR/тон в полза на пшеницата.

 

Делът на царевицата във фуражите сега се намира на максимално ниво и вероятно ще остане такъв до получаването на пшеницата от новата реколта. Европейските потребители на пшеница са запасени в следващите 1 – 1,5 месеца с царевица, но търсенето на царевица с доставка през март е достатъчно силно.

 

Toepfer International съобщава, че през януари борсовите цени на пшеницата са се понижили въпреки активното и търсене особено от страна на Египет и Мароко. Спада на цените не е засилило позициите на европейската пшеница на пазарите в Близкия Изток и Южна Африка.

 

Стойността на фуражния ечемик също е с понижение при отсъствието на нови експортни продажби. Текущите цени обаче не позволяват на европейския ечемик да е конкурентен с този произведен в Южното полукълбо.