Бразилия: Разходите за транспоритране на зърно могат да нараснат с 10%

 

През сезон 2013 – 2014 МГ разходите за транспортиране на зърно в Бразилия могат да нараснат с 10% спрямо предхадния сезон според анализ на университета в Сан – Паулу. Причини за ръста са: повишените стойности на дизеловото гориво, високото търсене на транспортни услуги, влизането в сила на закона за нормираното работно време на шофьорите.

 

През миналата година стойността на превозите на зърно е достигнала сезонен пик през март – април. През настоящата година се очаква пикът да е по-рано през сезона. През март 2013г разходите за транспорт на соя от най-големият селскостопански район на Бразилия, щата Мату – Гросу до пристанища в щата Сан – Паулу са се повишили до 129 USD/тон, което е с 35% повече от предходната година. Рязкото увеличение на транспортните разходи е ударило най-силно международните търговски компании закупуващи зърно от Бразилия. Загубите в сектора се изчисляват на 2,5 милиарда USD.

 

От Informa Economics не очакват повторение на предходната ситуация, а поскъпване от 5 – 10%. Сега обаче и търсенето на бразилско зърно е по-ниско поради по-добрата реколта в САЩ.

ZarnoBorsa22 Ян, 2014