Правителството на Украйна продължава действието на квотите за износ на зърно

 

    Днес кабинетът на министрите планира да вземе решение за продължаване на квотирането на износа на зърно до 30 юни. Това съобщи министърът на земеделието и храните  Николай Присяжнюк.

   "Квоти ще има до 1 юли, след 1 юли квоти няма да има" - каза Присяжнюк.

   Освен това, той отбеляза, че правителството ще изрази позиция относно необходимостта от приемането на второ четене на законопроект за продажбата на квотите на аукциони.

   "Квотите, които ще се разпределят, ще се продават прозрачно, чисто и красиво на търг - както искат търговците на зърно" - заяви министърът.

   Наред с това, той съобщи, че обемът на квотите остават същите, но обемът на квотите за износ на царевица ще се увеличат с 2 млн. тона.

    Присяжнюк подчерта, че замяна на квотите за износ с износни мита не е подходящо. "Не мисля, че това е по-ефективен метод".

   Министерството на икономическото развитие счита, че премахването на ограниченията за износ на зърнени култури ще доведе до значително повишаване на цената на вътрешния пазар, което ще се отрази на цената на почти целия спектър от хранителни продукти, суровини за производството на хлебни изделия, фуражи, месо, месни продукти и яйца.

 

ZarnoBorsa30 Март, 2011