На световните пазари палмовото масло поевтинява с рекордни темпове

 

Поради високото предлагане на палмово масло, цената му на световните пазари се понижава вече два месеца поред и скоро едва ли ще започни етап на повишение.

 

Цената на суровото палмово малсо в Малайзия в началото на седмицата се понижи до двумесечно дъно след продажби от страна на инвеститорите. Очакванията са, че в янураския си доклад USDA ще повиши предлагането на масла в света, което ще бъде значително над търсенето.

 

Котировките на фючърсните соеви контракти в Китай стабилно се понижават, което повлича след себе си алтернативните маслени култури и растителни масла, включително и суровото палмово масло. Именно Китай се явява ключов вносител на сурово палмово масло от Малайзия. Намаляващото търсене е свързано със сезонни фактори, като през зимата то традиционно се понижава. Този фактор става все по-забележим, като дори и наводненията в Малайзия не успяха да повишат цената на маслото.

 

В близко бъдеще не се очаква повишение на търсенето и цената, като тя се очаква да спадне до 770 USD/тон. Това поределено ще предизвика понижение на цените и при другите растителни масла.

ZarnoBorsa09 Ян, 2014