Декември 2013г е бил най-топлия за цялата история на Русия

 

Декември 2013г е бил най-топлия за цялата история на Русия.

Средната температура е превишила нормата с 4 градуса. Цялата 2013г  е на шесто място сред най-топлите години в страната от 1891г до сега. Най-топли са били Приволжския федерален окръг, Хабаровския и Камчатския край, в Карелия, Мурманска област, на острови в Северния ледовит океан. В тези области температурите са били 2 – 3 градуса по-високи от средните нива.

Топло е било времето и в Китай, а сравнително по-хладно в Индия и САЩ.

 

Лошото време е парализирало износа на зърно от САЩ. Заснежените пътища са забавили доставките на зърно към пристанищата. Заледяванията на реките препятстват движението на корабите със зърно, които го откарват към морските пристанища.

Обилни снеговалежи са паднали над Илинойс, Индиана и Охайо. Ниските температури в следващите дни могат да парализират транспортните коридори, като заледят водните канали и реки. Снегът е затворил всички селски пътища, от където тръгват камионите натоварени със зърно за пристанищата.

Около 60% от американските царевица, соя и пшеница се изнасят през Мексиканския залив. В следващите дни ще се намалят доставките по р. Мисисипи.

ZarnoBorsa06 Ян, 2014