Китай: Карантинната служба е спряла вноса на две партиди DDGS

 

На 27 декември Генералната администрация за надзор на качеството на Китай е спряла вноса на две партиди DDGS от САЩ с общ обем 758 тона.

DDGS е бил получен от преработката на царевица сорт MIR162 на компанията Singenta, който не е в списъка на одобрените ГМ сортове за внос в Китай.

 

През 1996г обработваемите площи в Китай на глава от населението са били 1,06 декара, докато през 2009г те намаляват до 1,01 декара при средно за света 2,25 декара.

При запазване темповете на увечиление на населението и урбанизацията в страната се очаква спадът на посочения показател да продължи.

Бурното развитие на градовете заема голямо количество от обработваемата земя в страната. През последните 13 години разширяването на градовете в Китай е отнело 27,85 млн. декара земеделска земя. Сега в провинциите Пекин, Шанхай, Тянцзин и Хайнан земеделските ресурки са изчерпани напълно, а в Цзянсу, Анхой, Чжецзян и Гуйчжоу са останали крайно малко.

Отчита се и влошаване на екологичната обстановка. Намалени са степите и заблатените места, а са увеличени пустините в страната.

ZarnoBorsa02 Ян, 2014