Русия: Експортът на зърно през януари – февруари може да се понижи до 0,5 – 1 млн. тона месечно

 

Износът на зърно от Русия през периода януари – феврураи 2013г може да се понижи до 0,5 – 1 млн. тона месечно при 2 млн. тона през декември според прогноза на Руския зърнен съюз. Очаква се през март експортната активност отново да се повиши.

 

От началото на сезона до края на декември от страната са изнесени 16 млн. тона зърно, а за целия сезон очакванията са за експорт от 23 млн. тона.

 

Предполага се, че до края на сезона Египет отново ще бъде най-големият купувач на руско зърно, докато сега Турция е лидер сред купувачите.

 

До момента най-голям продавач на пшеница в Египет е Румъния, но нейният капацитет няма да е достатъчен тя да остане такава до края на сезона.

 

В момента вътрешните цени на руската пшеница са по-високи от цените FOB Черно море с 5 – 7 USD/тон. В началото на януари търсенето на пшеница в Русия ще отслабне и цените ще се понижат до необходимото ниво, за да се стимулира износа.

 

Крайните запаси от зърно в Русия през 2013 – 2014 МГ може да останат на нивото от предходната година – 13 млн. тона. Изхождайки от прогнозата за износа, запасите ще бъдат на посоченото ниво. При отклонения от износа ще се променят съответно и запасите.

ZarnoBorsa27 Дек, 2013