Китай ще удвои вноса на говеждо месо в следващите пет години

 

Китай заема първо място в света по потребление на месо. До 2018г страната може да удвои вноса на говеждо месо, като той ще нарасне над 500 000 тона поради по-бавно нарастващото вътрешно производство.

 

Китайските власти започват преговори със САЩ и Бразилия за подновяване вноса на говеждо месо от тези страни след забраната за вноса му от последните години.

 

За десетте месеца на 2013г в Китай са внесени 253 200 тона говеждо месо при 38 300 тона през цялата 2012 година. Този изключителен скок едва ли ще се повтори, но равномерното увеличение ще е сигурно.

 

Потреблението на свинско месо в Китай нараства с 10% на година, но доброто производство в страната ще предотврати увеличаване на вноса. Китай практически произвежда целият обем от потребяваното свинско месо и ситуацията ще се съхрани през следващите години.

 

Китай ще увеличи вноса на царевица и соя за изхранване на животните. През 2017г вносът на царевица ще бъде над 10 млн. тона. Разходите на потребителите за месо ще нарастват с 10% на година, докато продажбите ще се увеличават с 2% годишно във физическо тегло. Това показва, че ще се купуват по-скъпи продукти.

ZarnoBorsa02 Ян, 2014