Египет: Запасите от пшеница ще са достатъчни до началото на април

 

Според официална информация от Египет, запасите с пшеница в страната към настоящия момент са на достатъчно високо ниво, за да обезпечат вътрешното търсене до 7 април 2014 година. Точният обем на запасите не се споменава.

 

Властите планират да поддържат запасите от пшеница в страната достатъчни за удовлетворяване на вътрешното търсене в течение на шест месеца.

 

Според последната прогноза на IGC, през настоящата МГ страната ще внесе 9,7 млн. тона пшеница при 8,2 млн. тона в предходната МГ.

 

Държавната компания на Египет GASC е получила от министерството на финансите 58,1 млн. USD за реализирането на внос от 180 000 тона пшеница. При отчитането и на тази сума, отделените средства от GASC за покупката на пшеница през сезона достигат 1,79 милиарда USD.

 

Финансовите средства са използвани за внос на 2,5 млн. тона пшеница, 494 000 тона растителни масла също от внос и 135 000 тона растителни масла закупени в страната.

 

GASC ежегодно закупува 9 млн. тона пшеница за производство на субсидиран хляб. От това количество 3,6 млн. тона са родно производство и 5,4 млн. тона внос. Египетските фермери произвеждат ежегодно до 8,5 млн. тона пшеница.

ZarnoBorsa27 Дек, 2013