Китай: Какво става, ако се потвърди закупуване на царевица от САЩ?

   Износители от САЩ са продали 1,25 милиона тона царевица на неизвестен купувач, пишат анализаторите в ежеседмичния държавен доклад /САЩ/.    Според много участници на пазара, вносителят ще се окаже Китай. Така че, всички са убедени, че страната отново е излязла на световния пазар като купувач на царевица. Потвърждение на сделката между САЩ и  Китай, трейдърите очакакват повече от седмица.

   Някои играчи обаче смятат, че купувачът може да е Япония. Азиатската държава, може да иска да попълни резервите си от зърно, за да намали недостига на храна и овладее рязкото покачване на цените. Освен това, все още съществува опасност от радиоактивно замърсяване на храните в Япония.

   Въпреки това, според експертите,  80% е вероятността купувачът на голямата пратка от царевица де е Китай.

   Доставката на един милион тона царевица се очаква преди края на август, а останалото количество ще бъде доставено в следващата стопанска година.

   Само слуховете за възможна китайска покупка надигна цените на CBOT  с 11% през последните две сесии. След това пазара утихна, поради липса на доказателства за сделката. Но в четвъртък, цените се покачиха отново под влиянието на този фактор.

   Ако китайското правителство започне да купува щатска царевица, то няма да ограничи размера на 1,25 милиона тона. "Закупките ще са повече" - считат експертите от аналитичната агенция AgResource.

 

ZarnoBorsa28 Март, 2011