Рабобанк прогнозира понижение при цената на соята и царевицата през 2014 година

 

Понижението при цената на селскостопанската продукция, в т.ч. царевица и соя вероятно ще продължи и през 2014 година, защото предлагането е напълно достатъчно.

През последното десетилетие волатилността на цените се увеличаваше, а стойностите им нараснаха значително. Очаква се през следващите години светът да се намира в по-балансирано търсене и предлагане на зърнени култури.

 

През 2013 година световните запаси се възстановиха благодарение увеличението на реколтите и забавяне ръста при търсенето. През 2014г по-големите засявани площи и намаляващото търсене от производителите на биогорива ще доведат до по-ниски цени на тези култури.

 

През последното тримесечие на 2014 година Рабобанк очаква понижение цената на царевицата от 4,315 USD/бушел до 4,1 USD/бушел, а на соята от 13,125 USD/бушел до 10,7 USD/бушел.

 

Цената на пшеницата остава неутрална – 6,65 USD/бушел през декември 2014 година. В средата на 2014г цената на пшеницата се очаква да бъде 6,4 USD/бушел. Засега пшеничният пазар е уравновесен, но голямото предлагане на царевица на ниски цени може да отслаби търсенето.