Китай отново спря вноса на партида царевица от САЩ

 

Китайските власти отново са отхвърлили вноса на царевица от САЩ – 59,1 хил. тона, поради наличието на неразрешения за импорт сорт MIR162.

 

Въпреки досега отхвърлените партиди царевица от САЩ, китайското търсене на американска царевица остава добро. В предходната седмица Китай е закупил 693 000 тона царевица от САЩ или 44% от общите експортни продажби. Сега около 2 млн. тона царевица се намира на път от САЩ за Китай, а други 3 млн. тона са закупени и ще се изнесат в началото на 2014 година.

 

Според наблюдатели на пазара, проблемите с царевицата са поради неразбирателство между САЩ и Китай относно търговските им отношения и антидъмпинговите мерки на САЩ относно вноса на китайски стоки.

 

Има и друга гледна точка на проблема: китайските власти затрудняват вноса на царевица поради по-ниското търсене на собственото произовдство. Китайските преработватели предпочитат да купуват по-евтина вносна царевица въпреки голямото предлагане на собствено производство.

 

Върнатите пратки през следващите седмици ще се увеличат поради очакваните много на брой нови партиди в страната.

 

Засега борсите по света не обръщат внимание на китайските претенции, защото партидите лесно намират пазари в други страни.

ZarnoBorsa13 Дек, 2013