Иран: Частни купувачи готови за нови мащабни покупки?

 

След двугодишно прекъсване частните вносители в Иран са готови за нови покупки за над 300 000 тона мелничарска пшеница. Това е следствие от решенията относно ядрената програма на Техеран постигнати през миналата седмица. Според някои търговци покупките може да достигнат и 500 000 тона.

 

Поради режима на санкции са замразени всички държавни и частни финансови средства на Иран зад граница. Така вносът изцяло остана в ръцете на държавната компания GTC.

 

Иранските частни вносители на пшеница очакват да бъде разхлабен режима на санкциите и да им се открие достъп до международната банкова система. Според търговци вече са получени много запитвания за доставка на зърно в периода февруари – март 2014 година. Тези запитвания са извън плановете на държавната компания GTC за покупка на 300 000 тона пшеница, част от които вече са договорени.

 

Според мнението на европейски търговци, на частните ирански вносители ще им е необходимо време за провеждане на преговори за откриване на кредитни линии – вероятно около месец. През този период основен вносител в страната ще остане GTC.

ZarnoBorsa27 Ноемв, 2013