ЕС налага мито на вноса на биодизел от Аржентина и Индонезия

 

ЕС ще наложи наказателни мита върху вноса на биодизел от Аржентина и Индонезия за следващите пет години след като е прието, че производителите от тези две страни продават в ЕС на необосновано ниски цени.

 

Европейската комисия налага мито от 24,6% за вноса на биодизел от Аржентина и 18,9% за вноса от Индонезия. Митата ще влязат в сила от 27 ноември.

 

Мотивите на Европейската комисия са, че аржентинските и индонезийски прозводители на биодизел се възползват от ниските цени на суровините в страните им, получени от високите експортни такси наложени на соята в Аржентина и палмовото масло в Индонезия. От митата ще бъдат засегнати фирми като Bunge Ltd и Louis Dreyfus Commodities.

 

Аржентина се готви да обжалва митата пред Световната търговска асоциация. Индонезийски компании също са склонни да подадат жалба по този повод.

 

Решението на ЕК вече повиши цената на европейското рапично масло, което е основна суровина за производството на биодизел в Европа. На 21.11.2013г котировките на продукцията с доставка декември - януари са нараснали с 15 EUR/тон до 765 EUR/тон, а с доставка февруари – април с 16 EUR/тон до 763 EUR/тон.

 

Аржентина и Индонезия внасят 90% от общото количество биодизел в Европа.

ZarnoBorsa25 Ноемв, 2013