Защо френската пшеница загуби последния търг в Египет?

 

Пристанище Дюнкерк в северозападна Франция, повече от другите пристанища в страната е приспособено за обслужване товари за Египет. Едно от търговите условия на GASC е товаренето от едно пристанище да не е по-малко от 55 000 тона. Друго голямо пристанище на Франция – Руан, което е разположено на река, не разполага с такива възможности. Работите по продълбочаване на пристанището, които ще позволят приемане на съдове Panamax ще завършат през 2015 година. Районите около друго френско пристанище – Ла Паллис през този сезон не могат да предложат достатъчно количество пшеница с експортни показатели изисквани от GASC.

 

Поради силното експортно търсене на пшеница, пристанищните мощности са претоварени и не се справят с потока от зърно. Тези обстоятелства са станали причина за повишаване вътрешните цени през последните дни, а Египет да предпочете руската пшеница пред френската на последния търг. Поради забавянията в пристанище Дюнкерк, цената на пшеницата за износ през декември - януари се повиши с 4 – 4,5 EUR/тон.

 

Анализатори обаче са уверени, че в близка перспектива Египет няма да има друг избор освен френската пшеница поради намаляващи доставки от други страни, в частен случай Русия – поради липса на качествено зърно.

ZarnoBorsa25 Ноемв, 2013