Австралия: Реколтата и качеството на пшеницата може да се понижат

 

Валежите в Западна Австралия и студовете на източното крайбрежие може да намалят производството на пшеница и качеството на зърното. Намаляване производството на високопротеинова пшеница може да принуди потребителите и като Индонезия и Китай да се преорентират към покупки от САЩ и Канада.

 

Австралийската пшеница през текущата година се ползва с голямо търсене като при това почти половината от прогнозирания износ вече е продадена от търговците като са сключени договори за експорт. Сред купувачите лидерства Китай, където поради повреждане на реколтата през годината качеството и е ниско.

 

Около ¼ от реколтата на пшеница в Австралия вече е прибрана. Фермерите обаче не бързат да продават поради неувереността им в качеството на още неприбраната пшеница. Това създава дефицит при предлагането на качествена пшеница в страната. Износителите са способни да закрият само 30% от вече сключените контракти.

 

Купувачите в Австралия предлагат с 10 USD/тон повече от борсовите котировки. Австралийската стандартна пшеница сега се предлага при цена 280 USD/тон FOB, меката премиум пшеница по 300 USD/тон FOB и твърдата пшеница по 330 USD/тон FOB.

 

Анализатори и търговци прогнозират, че производството на пшеница в страната по-скоро ще бъде 24 млн. тона, което е с 5% по-малко от октомврийските прогнози.

ZarnoBorsa21 Ноемв, 2013