През текущия сезон Южна Корея намалява потреблението и вноса на пшеница

 

Според прогноза на FAS USDA, потреблението на пшеница в Южна Корея е понижено до 4,5 млн. тона при 5,2 млн. тона през миналата година. Потреблението на фуражна пшеница ще бъде 2,1 млн. тона (2,8). При фуражната пшеница намалението е основно поради използването на повече и по-евтина царевица.

 

Собственото производство на пшеница в Южна Корея не е голямо. През текущия сезон са прибрани 30 000 тона пшеница, което е с 19% по-малко от предходната година.

 

От вноса за новия сезон – 4,5 млн. тона пшеница и продукти от нейната преработка, 2,2 млн. тона е мелничарска пшеница, 2,1 млн. тона фуражна пшеница.

 

Вносът на царевица през текущия сезон ще нарасне до 9,0 млн. тона (8,174). Царевицата сега е по-привлекателна в ценово отношение и търсенето и остава високо.

Както и през миналата година американската царевица не е конкурентна на пазара в страната, като импортът и ще достигне 2,0 млн. тона.

До началото на октомври кореските вносители са сключили договори за доставка на около 4,0 млн. тона царевица през първите пет месеца на текущия сезон. Голяма част от това количество е с произход Южна Америка и Черноморския регион.

ZarnoBorsa06 Ноемв, 2013