Високите добиви от царевица в САЩ няма да доведат до спад на цените

 

Прогнозите за добивите от царевица в САЩ стават все по-оптимистични с напредването на жътвената кампания. Според данни на IntlFCStone във много райони добивите превишават 200 бушела/акър. В центъра на царевичния щат Айова добивите достигат 234 бушела/акър. Като цяло средните добиви в страната могат да нараснат до 160 бушела/акър, което е много повече от първоначалните очаквания на IntlFCStone.

 

Съгласно прогнозата публикувана от USDA през септември, реколтата от царевица в страната ще достигне 351,6 млн. тона. Очакванията са тази прогноза да бъде повишена.

 

Въпреки добрата реколта, анализаторите от IntlFCStone не очакват силно понижение на цената. Началните запаси от царевица в САЩ са на много ниско ниво след слабата реколта от миналата година. Поддръжка на цената засега оказва активното търсене от страна на производителите на етанол и на износителите. IntlFCStone не очакват цената да се понижи под 4,1 – 4,15 USD/бушел.

 

Добрата реколта от царевица ще препълни складовете. Една част от прибраната царевица ще трябва бързо да се продаде, но голяма част ще ес задържи за съхранение и очакване на по-високи цени.