Производството на маслени култури в Индия през 2013 – 2014 МГ ще се увеличи с 11%

 

Според прогноза на Central Organisation for Oil Industry and Trade, производството на маслени култури в Индия може да се увеличи с 11% до 16,9 млн. тона.

 

През тази година в страната са паднали достатъчно количество валежи, които са с 6% над средното ниво. Производството на растителни масла може да се увеличи с 10% до 5,8 млн. тона през 2013 – 2014 МГ.

 

В същото време производството на соя в Индия през новия сезон ще намалее с 4,4% спрямо миналата година до 10,2 млн. тона.

 

В близко време Индия може да понижи експортната цена на пшеницата предназначена за износ от държавните запаси.

Министерството на продоволствията е предложило на министерски съвет намаление на цената от 300 USD/тон на 260 USD/тон. При понижените цени ще се продава 2 млн. тона пшеница.

 

С този акт индия ще подбие цените на пшеницата в Азия, но тя е принудена да го направи, защото се нуждае от спешен износ. В момента голяма част то зърното в страната се съхранява при много лоши условия и изходът е в бърз износ на по-ниски цени или разваляне на продукцията.

 

Индийската държавна компания PEC е обявила два търга за продажба и експорт на мелничарска пшеница от държавните запаси. През миналата МГ държавните индийски компании са реализирали 4,2 млн. тона износ на пшеница.

ZarnoBorsa28 Окт, 2013