Новини от Украйна

 

Неблагоприятните природни условия през септември 2013г в Украйна са забавили есенната сеитбена кампания, което ще доведе до по-малки площи с есенници.

Според експерти на АПК – Информ площите със зимна пшеница ще бъдат 60 млн. декара, със зимен ечемик 10 млн. декара. Първоначално се очакваше площите с пшеница да достигнат 67 млн. декара, а с ечемик 12 млн. декара.

Ако добивите от културите през новия сезон бъдат на средногодишните си нива за последните 10 години – 301 кг/декар за пшеницата и 246 кг/декар за ечемика, то реколтите ще бъдат съответно 16,9 млн. тона пшеница и 2,1 млн. тона ечемик. Този обем на реколтата от пшеница ще бъде с 5% по-малък от средното ниво за последните 10 години – 17,9 млн. тона. Реколтата от зимен ечемик ще е с 1% по-висока от средното ниво за последните години.

 

Към 18 октомври от началото на текущия сезон (1 юли) от Украйна са изнесени 7,7 млн. тона зърнени култури и 0,4 млн. тона продукти от зърнопреработка. Нарастването спрямо предходния сезон е със 7%, но въпреки това това не е достатъчно за реализация на прогнозирания експортен потенциал от 30,4 млн. тона. При тази прогноза за износа, експортът до момента е трябвало да бъде около 8,9 млн. тона.

При запазване на настоящите темпове на износ, крайните запаси ще се повишат до 14,7 млн. тона зърно. За трите основни зърнени култури – пшеница, ечемик и царевица, при потенциал за износ от 30 млн. тона, ще бъдат изнесени 23,5 млн. тона. Това е косвено доказателство за ниската пропускателна способност на инфраструктурата.

Крайните запаси от пшеница може да достигнат 5,5 млн. тона, от ечемик 1,2 млн. тона, а от царевица 6,2 млн. тона, като това ще бъде фактор за понижение на цените през следващия сезон.

 

Украйна планира до края на тази година да достави в Китай 2 млн. тона зърно. До момента за Китай са експортирани 800 000 тона зърно. До края на 2013г се очакват доставки на още 2 млн. тона зърно.

В украински пристанища сега се товарят 100 000 тона зърно. Графикът за експортът се променя, защото реколтата от царевица закъснява с прибирането си.

ZarnoBorsa25 Окт, 2013