През следващите години Украйна ще стане втори износител на зърно в света

 

Напълно възможно е Украйна да заеме второ място по износ на зърно в света. Добрата реколта през тази година ще даде възможност за експорт на около 30 млн. тона зърно, което прави страната втори в света износител. В близките 3 – 5 години Украйна ще заема 2 – 3 място по износ на зърно в света, а в следващите 10 години ще задържи твърдо второто място.

 

В Украйна се забелязва поскъпване на зърното с около 4 – 5 USD/тон до 216 USD/тон. До момента са засети 86% от планираните площи, като се предполага, че ще останат незасети само 3 – 4 млн. декара. При запазване на добрите метеорологични условия може да се очаква сравнително добра реколта през следващото лято. Намалението на реколтата се очаква да бъде поне 1,5 млн. тона от първоначално очакваната. Цената на пшеницата през следващите месеци ще зависи много от състоянието на руския експорт. Напълно е възможно цените в Украйна да се повишат до 240 – 264 USD/тон от производител.

 

В пристанище Одеса е построен нов терминал за експорт на зърно, който ще съхранява 70 000 тона суровина. През следващата година терминалът ще бъде разширен и капацитета му ще бъде увеличен до 210 000 тона.

ZarnoBorsa24 Окт, 2013