Кратки новини от света

 

Националното бюро по зърнените и бобови култури на Мароко е обявило търг за покупка на 330 000 тона мека пшеница с европейски произход и доставка през ноември.

 

Пшеницата доставена в Пакистан от Русия в значителна степен е помогнала за стабилизиране на вътрешния пазар през миналия месец. Вече са доставени 250 000 тона пшеница от Русия, а в следващите 40 дена се очаква нова доставка на 250 000 тона пшеница. Сега цената на пшеницата в Пакистан е на исторически високо ниво, като руската е с около 1 – 1,5% по-евтина след доставката.

 

Парагвай е въвел 10% мито при експорта на соя от страната. Страната е четвърти износител на соя в света. Според прогнози на USDA, реколтата от соя ще надхвърли 9,3 млн. тона.

 

През текущата година канадските фермери са прибрали добра реколта от ечемик според данни на AGCanada.com. Наличностите ще са достатъчни за пълно удовлетворяване на фуражното и пивоварно потребление в страната.

Според оценки на Statistics Canada, реколтата от ечемик ще бъде 9,2 млн. тона, което е най-високия показател от 2009г до сега и е с 1,2 млн. тона повече от 2012 година.

ZarnoBorsa15 Окт, 2013