Китай потвърждава рекордна реколта от царевица

 

Производството на царевица в Китай през 2013 – 2014 МГ може да достигне ново рекордно ниво от 215 млн. тона, което ще е със 7 млн. тона повече от предходната година. Това е информация от два източника – Департамента по зърното и Националната зърнена асоциация. Ръстът на производството е получен въпреки сушата  и наводненията във водещи производствени региони на страната. 

 

Експерти очакват, че рекордната реколта  ще понижи търсенето на царевица през сезона. Зърнената асоциация на Китай прогнозира вътрешно потребление на царевица в страната на ниво от 197,5 млн. тона, а с това ще се повишат  и запасите над обичайните.

 

Върху пазара оказват влияние и големите внесени обеми царевица до момента, намалената промишлена преработка и проблемите свързани с икономиката. Сега вътрешните цени на царевицата са 392 USD/тон.

 

IGC прогнозира реколта от царевица 210 млн. тона и нарастване на вноса от 4 млн. тона през миналата година до 7 млн. тона през настоящия сезон.

 

Данните за потреблението на царевица в Китай са много различни, а разликата между тях е значителна. Външни анализатори очакваха потребление през сезона над 220 млн. тона. В момента по пазарите се носи слух, че Китай са закупили през миналата седмица 700 – 900 000 тона американска царевица. Интересно ще бъде да проследим с какви темпове Китай ще продължи да внася царевица, още повече при наличие на прогнози за по-ниски реколти в Южна Америка през 2014 година.

ZarnoBorsa10 Окт, 2013