САЩ: Ниските темпове на жътвата на соята спира преработвателни заводи

 

Според оператори от пазара, ниските темпове на прибиране на соята в САЩ са причина за спиране на някои преработващи предприятия в Средния Запад.

Затворени са завод на Cargill в  Kansas City (Missouri) и Wichita (Kansas), а също така предприятия на ADM в Deerfield (Missouri). Предприятието на компанията Bunge в  Emporia (Kansas) не работи още от пролетта.

Трябва да се отбележи, че обемът на преработената соя в САЩ през последните месеци е намалял в следствие на слабата реколта през миналата година. Освен това стабилното търсене на соя от страна на Китай понижиха запасите в страната до девет годишен минимум. Сега жътвата на соята в САЩ закъснява от нормалните срокове с 2 седмици.

 

За периода октомври 2012 – август 2013г, вносът на палмово и соево масла в Пакистан е увеличен с 4,2% в сравнение с ръста от 5,1% за аналогичния период на предходната година.

През лятото на 2013г доставките са палмово масло в Пакистан са били големи, но не е достигнат рекордния обем от миналата година. Делът на доставките на палмово масло в общият обем на вноса е намалял през последните две години до 17% през периода януари – август 2013 година. Това е довело до спиране работата на много преработвателни предприятия.

Изменението в структурата на вноса е предизвикано от преференциалната система за облагане експорта на рафинирани масла от Индонезия и Малайзия.