Дъждовете може да намалят реколтата от слънчоглед в Украйна

 

Забавянето темповете на жътва на слънчогледа поради дъждовете в Украйна паднали през последните седмици може да доведе до щети от 1 млн. тона от културата.

Забавяне от още две седмици ще доведе до влошаване качеството на семената и физическа загуба на 1 млн. тона от реколтата.

 

Забавянето при жътвата на пролетниците води след себе си и забавяне сеитбата на есенниците от новата реколта. Поради това се очаква, че 30 – 35% от посевите ще влязат в зимния период слаби и незакалени.

Прогнозата на МЗ на Украйна предвижда реколта от 8,5 млн. тона, а от USDA прогнозират 11,5 млн. тона. Тази прогноза не може да се счита да реална, защото правителството работи с други данни за засетите площи. Реколтата от слънчоглед може да се понижи от 9,8 млн. тона до 9 млн. тона, като качеството на семената ще бъде влошено. Поради тази причина ще се увеличи конкуренцията за качествения слънчоглед, а неговата цена ще се повиши.

 

Дъждовното време през целия септември не дава възможност за завършване жътвената кампания на царевицата. Валежи се предвиждат до края на месеца, а след това се очаква сняг.

 

Поради това търговците ще пропуснат сроковете си за доставка на царевица по вече сключени договори. За близки доставки цената на царевицата е 187 – 197 USD/тон при условия FOB. Забавянето в Украйна може временно да повиши търсенето на царевица от България и Румъния.

 

Около 30% от новата пшенична реколта в Русия е 3- ти клас според данни от Руският съюз на мелничарите. Очаква се реколтата да достигне 85 – 87 млн. тона брутно тегло, в т.ч. пшеница 50 млн. тона.

ZarnoBorsa26 Септ, 2013